Vijf “geheime” Griekse eilanden

17 apr, 2023 | 0 Reacties

Een Griekse eilandontsnapping is de perfecte vakantie, maar met ongeveer 1400 eilanden in de Griekse archipel kan het een uitdaging zijn om een bestemming te kiezen die niet overspoeld wordt door vakantiegangers. Hoewel Korfoe en Kreta terecht populair zijn, vooral bij reizigers die voor het eerst naar Griekenland gaan, zijn hier vijf ‘geheime’ Griekse eilanden die op je reisroute moeten staan.

Kea
Kea, dat deel uitmaakt van de Cycladen en dicht bij het vasteland ligt, is geen geheim voor de plaatselijke bevolking die hier hun weekendverblijf houdt. Veerboten naar Kea vertrekken vanuit Lavrio, een busreis van 90 minuten vanuit Athene. Kea heeft een relaxte sfeer, goede wandelpaden en 50 mijl kustlijn met kleine baaien en ongerepte zandstranden. Ioulidha heeft een aantal charmante taverna’s, terwijl de prachtige heuvelhoofdstad Ioulis, de jachthaven van Vourkari en de baai van Otzias andere hoogtepunten zijn.

Evia
Dit ‘geheime’ Griekse eiland, gedomineerd door de berg Ochi, is na Kreta het grootste Griekse eiland. Met afgelegen dorpjes genesteld in de berghellingen, verbonden door stenen paden en wegen, is het een genot voor wandelaars. Maar voeg daarbij een boeiende kustlijn, veel Romeinse ruïnes, oude gebouwen, afgelegen stranden en een ruime keuze aan levendige taverna’s, en je hebt de perfecte vakantie-ingrediënten.

De wandelingen gaan door weelderige valleien met oude stenen bruggen over beken, watermolens en fonteinen. De wandeling naar de Dimosariskloof eindigt bij het dorp Kalliani. Net als Kea kun je hier de veerboot nemen vanuit Athene. De hoofdstad, Karystos, kijkt uit over de Egeïsche Zee en de Cycladische eilanden in het zuiden. Romeinse aquaducten, Byzantijnse kerken en Frankische kastelen worden afgewisseld met olijf- en fruitgaarden, wijngaarden en cipressen en verlaten stranden en baaien zijn perfect om te zwemmen en te snorkelen.

Kalymnos
Het bergachtige en schilderachtige Kalymnos, gelegen tussen de eilanden Leros en Kos in de Dodekanesos, staat bekend om zijn sponsduikers. Het is een prachtig Grieks eiland en veel minder toeristisch dan het naburige Kos, omdat de zwarte zandstranden niet zo aantrekkelijk zijn voor zwemmers. Voor het nachtleven ga je naar Masouri, maar in Vathi, een jachthaven, kun je verse zeevruchten eten en daarna vanaf de kleine steiger in kristalhelder water duiken. Je kunt Kalymnos per veerboot bereiken vanuit Peiraias.

Karpathos
De Egeïsche Dodekanesos eilanden, waarvan Karpathos de favoriet is, heeft een wilde, natuurlijke schoonheid in het noorden, en is getemd en rustig in het zuiden. Scherpe bergen, niet-bevolkte stranden en paden die ideaal zijn om te wandelen maken van Karpathos de perfecte Griekse vakantie-ervaring, alleen dan zonder de horden. Het dorp Olymbos heeft kenmerkende windmolens die meel produceren, terwijl op het omringende platteland olijven, granen, fruit, groenten en druiven groeien die een kenmerkende plaatselijke wijn opleveren. Diafani heeft de overblijfselen van een Minoïsche nederzetting en openbare baden uit het Hellenistische tijdperk.

Nisyros
Dit kleine vulkanische Griekse eiland ligt tussen Kos en Tilos en is vooral geschikt voor dagjesmensen, hoewel er ook hotels en villa’s zijn. Er varen veerboten tussen Piraeus op het vasteland en Rhodos. Bezoek zeker de vulkaankrater, bekijk dampende minikraters en wandel over de paden van het dramatische en bergachtige binnenland. Probeer misschien het zwavelhoudende water van het kuuroord. Er zijn veel charmante orthodoxe christelijke kerkjes en vier onbewoonde kloosters, waarvan de grootste naast een middeleeuws fort is gebouwd.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *